UGE 1


03/03-2023:

Et par dage før termin fødte Daisy sine hvalpe, et smukt kuld med 4 hanner og 1 tæve.


Jeg havde en svag fornemmelse i går formiddags, om at Daisy måske så småt var begyndt at blokke op, uden at være 100% sikker. Jeg tager temperatur på mine tæver de sidste dage før forventet fødsel, for når tiden nærmer sig dykker temperaturen til under 37 grader og når den begynder at stige igen, er der fødsel indenfor et døgn, men denne gang har jeg ikke med sikkerhed fanget temperaturfaldet.


Ved 16-tiden var jeg ikke længere i tvivl, Daisy begyndte at halse og skrabe lidt i underlaget og blev tydeligt mere urolig.


Klokken 17.35 blev første hvalp født og så gik det ellers bare derudaf. Da klokken var 19.15 blev sidste hvalp født, fem hvalpe på en time og tre kvarter, det er en hurtig fødsel.


Daisy var hele vejen igennem meget fattet og havde helt styr på, hvad hun skulle gøre, på sidelinjen begrænsede min opgave sig til at sørge for rene tæpper undervejs. Daisy brød selv fosterhinderne, bed navlestrengene over og slikkede hvalpene tørre og rene. Alle var derefter lynhurtigt henne og finde en dievorte og fik en tår af den første og meget vigtige råmælk.


Den første nat er forløbet roligt, hvalpene har spist og sovet, og Daisy har også fået hvilet lidt. Hun får mad serveret på "sengen" og spiser allerede godt.

04/03-2023:

Det første døgn er gået fint, der er meget ro i hvalpekassen, præcis som der skal være her den første tid. 

Ro er tegn på mætte og veltilpasse hvalpe.


Hvalpene har alle enten holdt deres fødselsvægt eller har taget 5-10 gram på, det er fint

Kuldet har en meget jævn fødselsvægt på mellem 300 og 335 gram.


Det varer nogle dage før jeg får taget billeder af hvalpene idividuelt, Daisy er ikke meget for, at jeg fjerne dem fra kassen, så jeg nøjes med at veje. Det er Daisys grænser, som skal respekteres, det er så vigtigt at hun føler sig tryg og at hun føler hun kan stole på os tobenede

05/03-2023:


En stille søndag i kassen


Den første tid her, går stort set alt hvalpenes tid med at spise og sove. Så ro i kassen er et godt tegn, når hvalpene ellers vokser som de skal, for det betyder, at de er mætte og tilpasse.


Daisy forlader fortsat kun kassen, når hun går ud for at tisse og besørge, og hun sørger for at der hele tiden er god samling på hvalpene.


Vi skynder os at veje dem, når Daisy er ude, så hun ikke behøver stresse over det, skal tæppet i kassen skiftes, gør vi det også når hun er ude, eller sørger for at gøre det hurtigst muligt. Det er et godt og naturligt instinkt, at Daisy gerne vil passe på sine små og forsvarsløse hvalpe.


Jeg har fået forespørgsler om hvalpenes farver, så jeg har prøvet sætte numre på hvalpene på et billede og har også fået taget billeder, hvor man kan se de enkelte hvalpes ansigtstegninger. 


Farverne vil ændre sig en del efterhånden som hvalpene vokser, det er aldrig til helt præcis at sige, hvordan deres endelige farve bliver.


Han 1 og 4 er blue fawn, som farmor er.


Han 2 er Fawn med sort pigment, som far er, hanvil blive meget lysere og i løbet af et par år forsvinder den sorte maske næsten helt.


Han 3 er sort brindlet, som mormor Bianchi og moster Tilla.


Tæven er blå brindlet som Daisy, men hun vil

blive mørkere end Daisy.


Der er billeder af anerne på stamtavlen her:


Hampus x Daisy


06/03-2023:


Lige en kort opdatering


Hvalpene vokser fortsat helt efter bogen, alle har taget mellem 40 og 60 gram på siden i går.


Daisy døjer med lidt tynd mave, det har stort set alle mine tæver gjort de første dage efter fødslen, det er en stor omstilling kroppen skal igennem,  først drægtighed, så fødsel, og så skal der produceres store mængder mælk.


De kommende dage får hun tørfoder beregnet til hunde med dårlig mave, kylling og sød kartoffel kogt til mos og iblandet loppeskalsfrø, så burde der komme ro på maven igen i løbet af nogle dage.

07/03-2023:


En vinterlig tirsdag, med sne og blæst, ikke lige det vi sætter mest pris på her i huset, når kalenderen siger, at det er forår.


Jeg har fået lidt mere styr på Daisys mave og hun har tydeligt været mere afslappet i dag. Hun forlader fortsat kun hvalpene kortvarigt 3-4 gange i døgnet, når hun skal ud og når hun er ude skynder vi os at veje hvalpene.


Så længe alle vokser så fint vejer vi kun hvalpene en gang om dagen.


Lidt billeder fra i dag.

08/03-2023:


En dag med det fineste solskin, men jorden er fortsat dækket af et tyndt lag sne.


Hvalpene vokser utrolig hurtigt, hannerne har alle nået en vægt på 500 gram eller lidt over, tæven har hele tiden været den mindste og vejer fortsat mindre end hannerne, men hun følger sin egen vægtkurve, så alt er fint.


Daisy befinder sig fortsat hos hvalpene 95% af tiden, men stoler lidt mere på os to-benede nu. Vi kan skifte tæpper i kurven nu, uden at hun går helt i panik over at vi flytter rundt på hvalpene.


Bianchi, Tilla, Akka og Selma, bliver fortsat holdt på god afstand af Daisy og hvalpene, vi har hegn/babygitter sat op foran to døre, så Daisy kan få fred og ro.


Specielt Tilla har ind imellem frygtelig ondt af sig selv, Hun elsker hvalpe og kan slet ikke forstå, at hun ikke må være med til at passe dem, hun bliver en god moster, når de bliver nogle uger ældre.

09/03-2023:


En rolig dag. 

Der er efterhånden helt styr på Daisys mave og selv om hun fortsat gerne vil have både mad og vand serveret "på sengen", så er hun også begyndt selv at gå hen og spise af den skål med tørfoder, der står på hvalpeværelset, hvis hun er sulten. 

Det har hun ikke gjort de tidligere dage.


Hvalpene begynder så småt at danne pigment på snuderne, alle har mere eller mindre plettede snuder.


Der kommer lidt ekstra billeder i dag. I morgen når jeg ikke at opdatere.

De små skal have "babysitter" for første gang, min veninde Jannie kommer hele vejen fra Aalborg for at kigge efter både de små og resten af flokken, hun er garvet hundeejer og ejer af Akka og Selmas søster Rosa,  så alle er i gode hænder.


Lars og jeg vil bruge dagen på at overvære vores ældste søn Askes PhD forsvar og efterfølgende fejring af dette.